• Drie blockchainexperts die in verband zijn gebracht met een illegale startup, genaamd Prodeum, zeggen tegen Business Insider dat ze het slachtoffer zijn van identiteitsfraude. 
  • Startup Prodeum heeft online bij een investeringsronde 11 dollar opgehaald en is sinds zondag uit de lucht.
  • De website van Prodeum is sinds zondag blanco, afgezien van een tekstblokje met het woord ‘penis’ in de linkerbovenhoek.

Een bizarre crypto-startup die eerder aangaf 6,5 miljoen dollar te willen ophalen voor een blockchainproject (de onderliggende technologie van cryptomunten die werkt met gedecentraliseerde digitale logboeken) is sinds zondag opgedoekt.

Drie experts op het gebied van de blockchaintechnologie zeggen tegen Business Insider dat ze niets met het bedrijf te maken hebben en slachtoffer zijn van identiteitsfraude.

Startup Prodeum afficheerde zich als een bedrijf dat de blockchaintechnologie wilde gebruiken voor landbouwproducten, zoals groente en fruit.

Maar Prodeum raakte afgelopen zondag in opspraak toen het probeerde geld op te halen door eenheden (tokens) van een eigen cryptomunt uit te geven. De website van het bedrijf ging zondag op zwart – dat wil zeggen er bleef alleen een blanco pagina over met het wordt ‘penis’ op de homepage.

Prodeum_screen

Foto: de website van Prodeum sinds zondag 28 januari 2018. Bron: Reddit

Het bedrijf lijkt erin te zijn geslaagd via de initial coin offering een bedrag van 11 dollar los te peuteren bij beleggers.

Het vooral illustreert het wildwestachtige karakter van de ongereguleerde wereld van digitale munten, waar misleiding en bedrog vrijwel dagelijks voorkomen.

Blockchainexperts Darius Rugevicius, Vytautas Kaseta en Mario Pazos werden op de site voor crypto-investeerders Tokendesk genoemd als teamleden van Prodeum.

Het opvoeren van gefingeerde oprichters is een gebruikelijke tactiek bij dubieuze startups in de cryptowereld, maar Rugevicius, Kaseta en Pazos zijn echte personen die bij bestaande blockchain-startups werken. Alle drie uitten ze hun bezorgdheid tegenover Business Insider over het effect dat de Prodeum-affaire op hun reputatie kan hebben.

Foto's en namen van de drie experts zijn ook geplaatst op de originele website van Prodeum, met links naar hun profielen op LinkedIn. Een vierde teamlid van Prodeum lijkt vooralsnog daadwerkelijk gefingeerd te zijn.

Rugevicius is partner bij het bedrijf Connect Capital in New York. Hij was afgelopen maandag op weg naar Zuid-Korea voor een conferentie georganiseerd door blockchainbedrijf ICON. "Ik heb meegewerkt een enkele zeer prominente blockchainprojecten en heb absoluut niets te maken met dit project", aldus Rugevicius tegen Business Insider.

token_1

Foto: Profielen van het team van Prodeum op investeringsplatform TokenDesk. Bron: TokenDesk

Pazos is een adviseur uit Miami en begeleidt diverse blockchain-startups. Hij geeft aan nooit te hebben gehoord van Prodeum, voordat hij door Business Insider werd benaderd. Pazos is adviseur bij startups WaBi Project en Kairos, en is betrokken bij de initial coin offering van deze bedrijven (ICO).

ICO's zijn een manier voor jonge blockchainbedrijven om geld op te halen via de uitgifte van een eigen cryptomunt. Investeerders betalen vaak met bekende crypotmunten zoals de bitcoin of ethereum. Ze krijgen dan tokens die in theorie meer waard kunnen worden, als het achterliggende bedrijf succesvol wordt.

Blockchainexpert Kaseta is een ingenieur uit Litouwen. Hij zegt tegen Business Insider dat hij samen met Rugevicius bekijkt of er juridische actie mogelijk is tegen de kennelijke oplichters van Prodeum. Hij probeert in dit verband te achterhalen wie dat zijn. "Op grond van informatie die we nu hebben lijkt het erop dat deze oplichters uit Rusland komen. Maar dat kunnen we nog niet bevestigen", aldus Kaseta.

Prodeum wilde aanvankelijk 5.400 ether ophalen, ofwel een kleine 7 miljoen dollar, met de uitgifte van de eigen cryptomunt. Maar uiteindelijk is dat 11 dollar geworden. Opvallend genoeg is het idee om de handel in groente en fruit via digitale logboeken te laten lopen niet ver gezocht. Bedrijven als IBM en Walmart werken aan vergelijkbare projecten.